Bryggekittet RIngnes Julebokk

Dette ølsettet er som tidligere nevnt allerede brygget. Det står i dag til lagring etter at jeg brygget det ferdig 18 desember 2021. Det holder 8% og står til lagring i en kald kjeller på fat. Målet var 9% alkohol. Dette settet ble brygget på 20 liter speidel maskinen, og i lengre tid har det vært problemer med å treffe riktig vannmengde og få riktig OG(Altså riktig sukkermengde i vørteren, kalles og effekt).
Mesk
Mesken startet med større problemer. Det har seg slik at i det siste har det vært problemer med BT80 mesken gjennom at det ikke er særlig god flow. Dette kalles ”Stuck Mash”. Stuck mash vil kort sagt si at mesken er så kompromert at vann ikke slipper gjennom malten, som resulterer dårlig filtrering.
Jeg forsøkte å tilsette risskall i mesken i et forsøk på å skape bedre flow. Dette hjalp dessverre ikke. Jeg mistenker at det at jeg tilsatte risskallet etter at mesken var startet ikke var så lurt. Jeg måtte røre mye i mesken i bt80 for å få løs malten. Dessverre rant det masse malt gjennom rista i bunnen og tettet pumpa.
Som man kan se fra bildet så overførte jeg mesken over i Speidel 50. Deretter spadde jeg malten over i maltrøret til speidel 50. Og fortsatte mesken på speidel 50.
Det ble et seriøst kaos.
Likevel ble resultatet tålbart med en OG på 1.076 selv om målet var 1.086. Jeg kune ha tilført flytende maltekstrakt senere i fermeteringen, men var redd det ville påvirke smaken så lot være.
Deretter gikk det til kok.



Kok & fermetering
Koken gikk relativt smooth. Det var rett frem med humle ved oppkok, og protafloc og gjærnæring på 15min med kjøler, samt i bøtte ved kokeslutt. Vørteren ble kjølt ned til 15 grader, som tok veldig lang tid. Ettersom gjæren var en type gjær som fermeteres på veldig lav temperatur. Var det viktig å få temperaturen ned til et nivå som ikke stresser gjæren.
Etter at bøtta hadde fermetert på 12 grader i 3 dager. Satte jeg temperaturen opp til 15 grader i 5 dager. Der etter satte jeg bøtta i rom temperatur i 3-4 dager for å la lagergjæren rydde opp i ølet.
Så var det CC(Cold Crash) i et par dager. Der etter var det tid for fating.
Ølet hadde et flott utseende når jeg åpnet bøtta, og lukten var magisk. Samtidig som jeg brukte en hevert til å overføre ølet til fat. Så kokte jeg opp 5g/l sukker til å tilsette i fatet for å få en god karbonering.
Deretter lot jeg fatet stå i 20 grader i 14 dager ca. før jeg har satt fatet ti en jordkjeller ute i rælingen hvor temperaturen holder 4 grader hele året.
Det blir smakstest av denne ved et kommende event.