Ølsett
Ringnes Julebokk
Dette ølsettet må jeg innrømme at jeg allerede har brygget. Det står i dag til lagring etter at jeg brygget det ferdig rett før Jul 2021. Det holder 8% og står til lagring i en kald kjeller, til smakingen og sammenligningen til våren.
Jeg har som tradisjon å brygge dette ølsettet hvert år. Jeg tror den første jeg lagde var i 2018, året jeg begynte å brygge øl.
Humlen som følger med i dette kittet kommer i en sølv pose uten navn og mengde, men oppskriften sier Magnum, og det er 28gram. Så antar det stemmer. Magnum er en veldig fin og pulær bitringshumle, og med tanke på hvor søt julebokken er, så trengs det en god bitringshumle med høy alfa %.
Malten i dette ølsettet er hemmelig. Ringnes deler ikke oppskriften med oss hjemmebryggere. 🙁 Selv om jeg vet om mange som har prøvd å gjenskape den. Man kan jo mistenke at maltinnholdet inneholder mye pilsmalt med tanke på gjæren vi bruker, men det er ikke nødvendigvis slik at det er brukt pilsmalt for det. Men det er en pekepinn.
Gjæren i dette ølsettet fulgte det med 4pk. med W-34/70 gjær. Dette er etter min mening en av de beste lager gjærene. Den har en utrolig god smak, og de fleste pils jeg lager er med denne gjæren. Om vi vil spare et par av pakkene med gjær til senere, så kan vi sette en starter isteden. Ettersom W34/70 koster litt.


Nøgne Ø Rygene
Dette ølsettet er ganske interessant, og jeg anser dette for å være vanskeligst å lage i form av renslighet. Jeg har smakt butikktypen, og den er rimelig tynn, men god. Så det å klare å treffe de samme smakene kommer til å bli vanskelig.
Humlen i dette ølkittet er Northern Brewer som bitter humle og Saaz som aroma humle. Typisk fine pils humler. Det er totalt 127gram humle i denne pilsen. I følge min egen erfaring med pilsbrygging er dette litt mye humle, men det kan skape mer balanse i ølet, og er muligens utenlukkende en fordel med tanke på det å holde ølet clean i smak.
Malten i dette ølsettet er relativt standard sammensetning. Kommer til å bli en fin gylden gullfarge. Det er ikke noe dextrin involvert. Så får se om kanskje Co2 må økes for å få en behagelig skumtopp på ølet.
Gjæren som følger med i dette settet er en WLP833 Pils gjær. Det følger med to poser som jeg antar er fordi at Lager gjær trenger mer gjær for å fermetere helt ut. Jeg har ikke prøvd WLP833 før. Så jeg gleder meg til å smake smksprofilen til denne gjæren.
Kinn Vintervarmar
Dette ølsettet er en av de mest spennende ølsettende jeg har planlagt å brygge. Her er det også tilsettninger med i kittet. Det skal tilsettes sukker som øker OG i tillegg forventer jeg at det gir en dypere karamell smak siden det skal i koken fra start.
Humlen kommer i allerede oppmålte humleposer som tilsettes etter oppskriften.
Malten er en stor tung pose på over 7kg. Vår speidel 20 maskin har en veldig uforutsigbar effekt. Jeg tror den ligger på 75% på 5kg malt. Men siden jeg har over 7kg. Vil jeg anta at effekten kommer til å bli betydelig lavere.
Gjæren er en fersk gjær fra White labs. WLP066 London Fog. Jeg har ikke brukt denne gjæren før. Så blir spennende å se resultatet.
Denne skal fermeteres i rom temp. Så antar det bare blir å putte den på en bøtte og sette i rom temp på lageret.


Nøgne Ø Two Captains
Dette ølsettet er det ølsettet jeg anser for å være mest risky. IPA har som regel en mye kortere levetid enn andre typer øl. Forutsatt at man har brygget den riktig. Mye humle i øl gjør ølet veldig sårbart. Dette er fordi humle påvirkes veldig av oksygen. Så om du får mye oksygen i fatet/flaskene dine. Så begynner humlen å råtne gjennom oksidering, og dette har en snøball effekt som gjør at ølet blir surt og smaker dårlig raskere. Så det er som med pilsen over her, viktig med rensligheten.
Humlen i dette settet følger det med to typer humle. Columbus og Simcoe. Hvor Columbus mener jeg lukter litt Juicy, og Simcoe har et mer sitrus preg. To populære og gode humle typer.
Malten er en stor pose på 7,75kg. Dette er altfor mye malt for speidel 20 bryggemaskinen vår. Det gikk ikke så bra med Vintervarmar på 7kg på speidel 20. Så jeg blir å bruke BT80 for å lage dette ølet tenker jeg.
Gjæren jeg har valgt til dette kittet er Safale s04. Dette er en veldig populær og enkel gjær. WLP007 hadde nok vært bedre med tanke på å lage et perfekt resultat, men s04 er oppført som å være like god i oppskriften. I tillegg er det humlen som skal ha hovedrollen i denne ølen. Kanskje man smaker forskjell fra butikk typen når det skal smakes senere.
F.A.Q
Informasjon om bryggeprosess og ølbrygging
På bryggeriet har vi 3 typer bryggemaskiner.
Speidel 20; En tysk 20liters bryggemaskin. Dette er bryggemaskinen alle lærer å brygge på i foreningen. Dette er også maskinen som er lettest å brygge på. De fleste ølene blir brygget på denne.
Speidel 50; En tysk 50 liters bryggemaskin. Denne fikk vi nylig, og brukes ikke like mye som speidel 20. Den har likevel potensiale. Vi har blant annet mer utstyr til den, som en ekstern pumpe vi kan bruke til å pumpe vørten til fermentoren.
Brewtools 80 (BT80); Denne bryggemaskinen er Norsk og brukes relativt hyppig. Den kan brygge opp mot 80 liter om gangen. Man må være 2 personer for å kunne brygge på denne. Da maltbøtta er altfor tung for en person. Denne bryggemaskinen er min favoritt da det ofte oppstår avvik under brygging, og speidel system er et lukket system, imens BT80 er et åpent system. Så man har tilgang til malten. Så man kan eks. røre om man har en ”stuck mash”. Altså at malten sitter fast i bunnen av bøtta.
Hvordan brygge øl 101
Når man brygger øl er det bare fire basis ingredienser som trengs.
- Vann
- Malt
- Humle
- Gjær
Vannet brukes til å trekke sukkeret ut av maltet gjennom en prosess som kalles mesking. Deretter kokes maltsukkeret, og man tilsetter humle for å få en bitterhet i vørteren som skal sørge for både balanse og aroma. Når vørteren er kokt ferdig puttes vørteren i fermenteringsbeholder. Så tilsetter man gjæren. Gjæren er den viktigste ingrediensen. Da den produserer smakene og produksjonen av alkohol i ølet. Så lar man ølet stå å gjære til det er ferdig, prosessen tar ofte rundt 14 dager. Så har du øl. Underveis og etter er det tusen ting man kan gjøre for å forbedre og endre på smaker i ølet, men denne fremgangsmåten er bortimot ufravikelig for at det skal kunne kalles en øl. Er selvfølgelig noen unntak, men ikke veldig relevante unntak.
Et bryggekitt er en sammensatt pakke av ingredienser med en medfølgende oppskrift. Denne type brygging krever ikke så mye dyp kunnskap innenfor øl brygging. I tillegg vil jeg si at dette passer for folk som liker å brygge for å brygge, og som søker perfeksjon gjennom å gjøre feil og forbedre seg.
Denne bloggen er en del av en skoleoppgave jeg har på skolen min. Faget heter kommunikasjon i sanntid og handler om å lese informasjon man får på bloggen/nettsiden sin og hvordan man kan forbedre eller effektivisere det å få flere følgere. Samt å lære å analysere og identifisere lesere av bloggen.
Stikkord: SEO,SEM, Analytics
Jeg har brygget øl siden 2018, og man ble tipset om å skrive/lage en blogg om noe som interesserer deg personlig. På den måten mister man ikke motivasjonen så lett, og det blir mye morsommere å jobbe med oppgaven. Så derfor valgte jeg ølbrygging, og bryggekitt brygging spesifikt. Da jeg synes det er utrolig moro å prøve å gjenskape og analysere feil og likheter med butikkversjoner av øl.